Frågor och svar

MURARE OCH PLÅTSLAGARE

Är du intresserad av att veta mer om hantverksyrket?

 

Vilka egenskaper är bra för hantverksyrken som murare och plåtslagare?

  • God fysik
  • Noggrann
  • Problemlösare
  • Samarbetsförmåga
  • Lösningsorienterad
  • Flexibel

Hur ser framtidsutsikterna ut för murare och plåtslagare?

Det finns stor efterfrågan på hantverkare! Murare och Plåtslagare är ett framtidsyrken och behovet är väldigt stort för båda inriktningarna!

Det är alldeles för få som utbildar sig till murare och plåtslagare i förhållande till behovet av arbetskraft. Därför är framtiden för nyutbildade plåtslagare mycket god. Arbetsförmedlingens prognoser visar att konkurrensen om hantverksjobben är mycket låg, både det kommande året och på fem års sikt.

Det byggs hela tiden mer och mer och många hus behöver renoveras. Nu finns dessutom en stor grupp av äldre murare och plåtslagare som närmar sig pensionen, samtidigt som det inte finns tillräckligt med kandidater från den yngre generationen att fylla deras platser. 

Är det ett säkert och hållbart yrke?

Ja! Det finns vissa moment som ibland kan vara tunga men idag finns olika typer av hjälpmedel. Det finns även lagar och krav kring arbetssäkerheten för alla arbeten på byggnadsställning.

Hur ser karriärmöjligheterna ut?

Det finns många karriärmöjligheter för en hantverkare. Är du duktig på ditt arbete och på att leda andra, så kan du avancera till lagbas, projektledare, projektchef m.m. Det finns oändligt med möjligheter!

Från murarlärling till VD

Kommer hantverksyrken ersättas av AI i framtiden?

Nej! Ett hantverksyrke kan inte ersättas av AI, då det krävs en kombination av precision, fingertoppskänsla och flexibilitet. Alla projekt är unika och ofta ganska komplexa vilket kräver den mänskliga faktorn och ett genuint hantverkskunnande.

Hur ser lönesättningen ut?

Efter lärlingstiden och några år i yrket och med yrkesbevis är medellönen för en murare och plåtslagare mellan 35 000-45 000 kr/månad. Det skiljer sig dock geografiskt i landet. Olika företag har olika lönesättningar, det kan vara fast lön eller ackordslön.

Finns möjlighet för internationell karriär?

Ja! Du kan arbeta var du vill i världen.

 

 

Vilka vägar finns det?

Det finns flera vägar att gå för att bli murare/putsare och plåtslagare.

Här hittar du vilken väg som passar dig.

Jobba hos oss

Antingen som lärling eller som färdig murare eller plåtslagare.

Vårt arbetsområde sträcker sig över hela Sverige.

Vad döljer sig bakom fasaden?

Är du nyfiken på att veta mer?

Bakom Fasaden är ett initiativ av Fasadgruppen Norden AB.