Utbildningar

Tre vägar till murar- och plåtslageriyrket

 

De flesta praktiska utbildningar som leder till ett hantverksyrke finns på gymnasiet, komvux, folkhögskola eller yrkeshögskola. Möjligheterna är nästan oändliga.

För att bli färdigutbildad murare/putsare eller plåtslagare, så behöver du har ett s k yrkesbevis. För att få yrkesbevis finns valet mellan tre utbildningsvägar;

När du har en godkänd grundutbildning oavsett vilken av dessa tre vägar du har gått är du lärling under kvalificeringstid. När din kvalificeringstid är slutförd och godkänd utfärdas ditt yrkesbevis. Under kvalificeringstiden har arbetsgivaren ett ansvar för att lärlingen får en mångsidig träning i sitt blivande yrke. Lärlingen ska få möjligheter att pröva på och fördjupa sig i de arbetsmoment som branschen har fastställt.

Gymnasieutbildning Bygg- och anläggningsprogrammet

3-årig Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen Husbyggnad ger dig kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner. Som programfördjupning väljer du Mur- och putsverk eller Plåtslagare.

Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.

Efter utbildningen i gymnasieskolan anställs man sedan som lärling på ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget.

Saknar din skola Plåtinriktning?
Om din gymnasieskola inte erbjuder inriktningen plåtslagare kan du ändå utbilda dig till plåtslagare. Det gör du genom att gå på plåtbranschens egen skola.

Hur funkar det?
Du söker Bygg- och anläggningsprogrammet på det gymnasium som du vill gå på. Sedan varvar du ordinarie skolgång med att gå en kompletterande utbildning för plåtslagare på branschens egen skola: Plåt & Ventbyråns Branschskola.

För mer information, se Gymnasieutbildning.

 

Vuxenutbildning

Utbildningen hos godkänd utbildningsgivare, ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling. Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, men cirka ett år. Utbildningen till murare är CSN-berättigad. Efter utbildningen söker du anställning som lärling på ett företag. 

Vem kan söka?
Är du folkbokförd i Sverige och har fyllt 20 år.

För mer information, kontakta Mur & Putsföretagen om var geografiskt du söker utbildningen eller sök på vuxenutbildning murare för olika utbildningsgivare.

 

Företagslärling

Att vara företagslärling innebär normalt att du gör hela din grundutbildning under anställning i ett företag, de teoretiska ämnena läser du på distans. Din arbetsgivare beställer distansutbildningen genom Byggbranschens Yrkesnämnd (BYN) med att du får din anställning. Handledaren på företaget behöver ha ett yrkesbevis inom yrket lärlingen ska anställas i.

För att få yrkesbevis ska du ha arbetat cirka 6000 timmar och därefter visa att du klarar de teoretiska och praktiska kompetensproven.

Vem kan söka?
Är du folkbokförd i Sverige och har fyllt 18 år.

Mer information om Företagslärling hos BYN Byggbranschens Yrkesnämnd.

 

Behöver du lärlingsplats?

Behöver du lärlingsplats som en del av din gymnasieutbildning, vuxenutbildning eller som företagslärling, kontakta info@fasadgruppen.se så hjälper vi till med det.

Yrke + Framtid - en yrkesutbildningsmässan för vuxna

På Yrke + Framtid möter du yrkeshögskolor, yrkeskomvux, folkhögskolor, branschorganisationer, omställningsorganisationer, företag och får svar på alla frågor kring din framtida utbildning. Yrke + Framtid är en mötesplats fylld av inspiration för dig som funderar på att utbilda dig.

Välkommen till Yrke + Framtid 18-19 oktober 2023 på Stockholmsmässan i Älvsjö!

18/10 11:00-19:00

19/10 11:00-19:00

Hantverksyrken är framtidsyrken

För många början vägen till framgång med en hjälm av hårdplast.